Kapalabhati Pranayama Nedir ?
Kapalabhati, tüm vücudu taze oksijenle harika bir şekilde doyuran ve gençleştiren bir yoga nefes egzersizidir. Anuloma Viloma gibi, genellikle Hatha ve Sivananda yoga seanslarının başında gerçekleşir çünkü vücudu asanaların (yoga pozları) en iyi şekilde yararlanmaya hazırlar. Dahası, prana (yaşamsal enerji) akışını teşvik eder ve daha yüksek konsantrasyon ve meditasyon için zemin hazırlar.Aynı zamanda vücudu içten dışa temizleyen altı arıtma tekniğinden veya kriyalardan biridir. Yogik metinlerde sıklıkla ‘akciğer saflaştırma’ olarak anılan düzenli uygulama, hastalığa karşı direnci artırır ve toksinleri sistemden uzaklaştırır.Teknik, karından bir tür “pompalama” etkisi yaratan, burundan bir dizi hızlı nefes alma ve nefes verme işleminden oluşur.
UYGULAMA :
Bağdaş kurarak rahatça oturarak başlayın. Omurga düz ve omuzlar gevşemiş olmalıdır. Eller dizlerin üzerinde Chin Mudra’da olmalıdır.Birkaç tam yogik nefes alın. Unutmayın, burundan nefes almak havayı filtrelemek ve ısıtmakla kalmaz, aynı zamanda değerli prana’nın burnun, beynin ve merkezi sinir sisteminin arkasındaki koku alma organlarından akmasına izin verir. Temel bir oturum 3 turdan oluşur. Her tur 60 pompadan oluşur. Yeni başlayanlar 20 pompa ile başlayabilir ve miktarı kademeli olarak artırabilir.
Kapalabhati’nin Faydaları:
Kapalabhati tam da yoga pratiğinin başında yapılır çünkü zihinsel yorgunluğu giderir, duyuları tazeler, zihni temizler ve parlak bir yüzü teşvik eder. Kelimenin tam anlamıyla Sanskritçe çevirisinin “kafatası parlıyor!” Olması şaşırtıcı değil.Yararları:Kandaki oksijen seviyelerini artırırKarın kaslarını tonlarAkciğerleri ve burun geçişini temizlerSolunum sistemini canlandırırSindirimi iyileştirirRinit, soğuk algınlığı, astım ve sinüs enfeksiyonları gibi solunumla ilgili bozuklukları hafifletirTiroid bezlerinin düzgün çalışmasını desteklerBoyun ve çene tonlarıDuyguları dengelerŞarkıcılar için harika olan sesin kalitesini artırır!
Kontrendikasyonları:
Yemek yedikten sonra veya tok karnındayken Kapalabhati yapmaktan kaçının. Ayrıca, uyanıklığı dinamik olarak artırdığı ve uykunuzu kesinlikle engelleyeceği için akşamları pratik yapmak iyi bir fikir değildir. Dikkat edilmesi gereken daha fazla kontrendikasyon şunlardır:Yüksek / düşük tansiyon/ Kaygı, hipertansiyon veya panik atak/Kalp hastalığı /İnme /Karın ağrısı veya krampları /Gebelik /Adet /Asit mide sorunları /Fıtıklar veya ülserlerBaş dönmesi /Epilepsi /Müstakil retina veya glokom /Migren /Burun kanaması/Boyun, bel veya karın yaralanmaları