Öncelikle bu yolların neler olduğunu açıklamadan önce ‘Aparigraha’ nın ne olduğundan bahsetmek gerek. Patanjali yogiler için hazırladığı Yoga Sutra’da yogilerin uyması gereken evrensel yasalardan bahsetmiştir.
Bu yamalar yoga ağacının ilk kökleridir ve yoga egzersizlerinin temelidir. Yamalarda kendi içinde ayrılırlar.Bunları isim olarak sıralayacak olursak,
Ahimsa (zarar vermemek) , Satya( Dürüstlük) , Asteya( Çalmamak), Bramacharya (asıl gerçeğe doğru ilerlemek) ve son olarak da Aparigraha ( yalnızca gerekli olanı almak) ..
Bu yazı son yama olan Aparigraha’yı nasıl hayatınızda pratik edebileceğinizin yollarını açıklayacaktır. Diğer yamalar için daha sonra ayrıca yazılar ekleyeceğim.
Bu yazının bundan sonraki kısmı için hayatınızda sıkıca tutunduğunuz birşeyler var mı? Bu soruyu bir düşünmenizi isterim. Sizin sıkıca tuttuğunuz belki aslında artık bırakmanız gereken herhangi bir şey, bir alışkanlık ,bir nesne, bir huy veya kişiler de olabilir..
Belkide sıkıca tutunduğunuz size yararı olmayan şeyleri bırakma vakti gelmiştir ki onların yerine yeni fikirler,yeni nesneler, yeni insanlar koyabilesiniz..Aparigha kelime anlamıyla yeterli olanı almak , gereğinden fazlasını bırakmak olarak tanımlanabilir.Fazla gelen herşeyi yine de benim olsun egosuyla hayatımıza kattığımız zamanlar olmuştur.
Oysaki Aparigha yamasında Patanjali fazla veya yararı olmayan hiçbir şeyin hayatımızda olmaması gerektiğini vurgular.Aslında özü sadeliktir.
1-BIRAKMAYI ÖĞREN : Evrenin enerjisi alma-verme düzeni üzerine kuruludur.Eğer yeni birşey aldıysanız eskiyeni hayatnızından çıkarın.Tutmayın buna evdeki minik bir gereçle başlayın önce sonra bunu davranış haline getirebildiğinizde durumlara ve kişiler üzerinde uygulayabilmeniz kolaylaşacaktır.
2-NEFES: Aslında çoğu zaman stresli olmanın kaynağı nefesi tutma alışkanlığında yatar.Tabiki her gün dış dünyada stres kaynaklı bir sürü uyarıcıyla karşılaşırız .Ve her zaman hayat bizim istediğimiz yönde gitmez .Her koşulda stresle başa çıkabilmenin bir diğer yolu, nefes farkındalığıdır.Yanı stresli olduğunuz her hangi bir zaman dikkatinizi nefese getirin.Derin ve sakin nefesler almaya çalışın.Bu stresinizi azaltıp ,sizi ana getirecektir.
3-KENDİNİ ÖNEMSE: Kendinizi korkmuş veya gÜvensiz hissettiğiniz durumlarda başkalarından yardım veya destek beklemek yerine ,kendi gücünüzü hatırlayın.Kendinize güverek her ne karar alırsanız alın arkasındakı durabilecek içsel gücünüzün olduğunu hatırlayın.
4-POZİTİF OL : Sürekli olarak bildiğiniz davranış kalıplarına girmek, sonuç alamadığınız halde eskiyi tekrarlamak ,anılara sarılmak yerine olumlu duygularla negatif düşüncelerin yerini değiştirmeye çalışın. Kendi kendinize olumsuza değil olumlu olana odaklanın.Unutmayın başınıza gelen en kötü olayda bile hayrınızaa olan bir yan vardır.
5-AFFETMEK: Affedin evet doğru okudunuz! Geçmişte olan hala tutunduğunuz kişi ve olaylar her ne ise affedin. Çünkü birine veya bir duruma kızgın olarak kendi ayaklarınıza pranga taktığınızı unutmayın. Affetmek ,bırakmaktır..
6-PRATİK: Bazen en mükkemmel asanayı yapmak veya meditasyon yaparken aydınlanma odaklı olmak insan egosunun zaaflarından biridir. Böyle bir duygu içinde bulursanız kendinizi elinizden geleni yapın ,çalışmaya devam edin . İçinizdeki rehberinizden uzaklaşmayın. Siz zaten kendi potansiyellerinizde mükemmelsiniz.
7-CÖMERT OLUN: Evren alma verme yasasına göre dizayn edilmiştir.Size verilen nefes, kalp atışı ,size sunulan her türlü güzellik için cömert olun.Yardım edin, elinizdeki ve kalbinizdeki nimetleri çevrenizle paylaşmaktan çekinmeyin.Siz ne kadar cömert olursanız evren de size o kadar cömert olacaktır.
SEVGİYLE…