Neden Güneşi Selamlıyoruz?

Bu gönderiyi paylaş

Surya Namaskar Geleneği

 

Birçok kültürde ışık, uzun zamandır bilinç ve kendini aydınlatmanın sembolü
olmuştur. Jung  analisti Erich Neumann The Origins and History of Consciousness kitabında “Dünya ışığın gelişiyle başlar” diye yazmıştır.

“Işık ve karanlık arasındaki muhalefet, tüm insanların ruhani dünyasını bilgilendirdi ve onu şekillendirdi.”

Elbette birincil ışık kaynağımız güneştir. En yakın yıldızımıza baktığımızda, büyük sarı bir toptan başka bir şey göremeyebiliriz. Ancak Hindular binlerce yıldır Surya adını verdikleri güneşe hem dünyamızın hem fiziksel hem de ruhsal kalbi ve tüm yaşamın yaratıcısı olarak saygı duyuyorlar.

Bu nedenle Surya’nın diğer pek çok ünvanından biri, Rig Veda’ya göre “insanlığı çeşitli şekillerde kandıran ve besleyen” Savitri’dir (Vivifier) ​​(III.55.19). Dahası, Alain Danizlou’nun The Myths and Gods of India’da yazdığı gibi, var olan her şey güneşten kaynaklandığından, “bilinecek her şeyin potansiyelini içermelidir”.

Hindular için güneş, “dünyanın gözü” dür (loka chakshus), tüm benlikleri kendi içinde gören ve birleştiren, ilahi olanın bir imgesi ve yoludur.

Güneşi onurlandırmanın yollarından biri dinamik asana dizisi Surya Namaskar’dır (daha çok Güneşi Selamlama olarak bilinir). Sanskritçe bir kelime olan namaskar, “boyun eğmek” veya “tapmak” anlamına gelen namas’tan gelir. (Yoga derslerimizi kapatmak için kullandığımız tanıdık cümle, namaste – te “siz” anlamına gelir – aynı zamanda bu kökten gelir.) Her Güneş Selamı, kalbe dokunan birleşik eller mudrası (jest) ile başlar ve biter.

Bu yerleşim tesadüfi değildir; gerçeği sadece kalp bilebilir. Eski yogiler, her birimizin dünyayı “nehirler, denizler, dağlar, tarlalar … yıldızlar ve gezegenler … güneş ve ayı” somutlaştırarak çoğalttığımızı öğretti (Shiva Samhita, II.1-3). Dış güneşin gerçekte bizim süptil veya ruhsal kalbimize karşılık gelen kendi “iç güneşimizin” bir simgesi olduğunu ileri sürdüler. İşte bilinç ve yüksek bilgelik (jnana) ve bazı geleneklerde bedenlenmiş benliğin (jivatman) ikametgahı buradadır.

Yogilerin bilgeliğin merkezini beyne değil de duygularımızla ilişkilendirdiğimiz kalbe yerleştirmesi bize garip gelebilir. Ancak yogada beyin, güneşin ışığını yansıtan ancak kendi başına hiçbir şey üretmeyen ay ile sembolize edilir. Bu tür bilgi, dünyevi meselelerle uğraşmak için faydalıdır ve hatta ruhsal uygulamanın alt aşamaları için belirli bir dereceye kadar gereklidir.

Ama sonunda, beyin doğası gereği bildiği şeyle sınırlıdır ve Patanjali’nin yanlış anlama (viparyaya) veya kendinin yanlış bilgisi dediği şeye eğilimlidir.

Surya Namaskar’ın Tarihi ve Uygulaması

Güneşi Selamlama’nın kökeni konusunda yetkililer arasında bazı anlaşmazlıklar var. Gelenekçiler, sekansın en az 2.500 yaşında (belki de birkaç yüz yıl daha eski) olduğunu, Vedik zamanlarda şafağa bir ritüel secde olarak ortaya çıktığını, mantralar, çiçek ve pirinç sunumları ve su içmeleriyle dolu olduğunu iddia ediyorlar.

Bu tarihe dair şüpheciler, Güneşi Selamlamanın 20. yüzyılın başlarında Aundh raja tarafından (Hindistan’da eski bir eyalet, şimdi Maharashtra eyaletinin bir parçası) icat edildiğini, ardından 1920’lerde veya 1930’larda Batı’ya yayıldığını iddia ediyorlar.

Eski Güneşi Selamlama ne olursa olsun ve başlangıçta neye benziyor olursa olsun, yıllar içinde pek çok varyasyon gelişti. Sun Yoga: The Book of Surya Namaskar’daki Janita Stenhouse, iki düzine kadar uyarlamayı göstermektedir (ancak birçoğu oldukça benzerdir).

Temel Bir Güneşi Selamlama

Performans sırasına göre sekiz temel duruş şunlardır:

Tadasana (Dağ Duruşu)

Urdhva Hastasana (Yukarı Salute)

Uttanasana (Öne Eğilme)

Düşük Hamle (Anjaneyasana)

Plank Duruşu

Chaturanga Dandasana (Dört Bacaklı Asa Duruşu)

Urdhva Mukha Svanasana (Yukarı Bakan Köpek Duruşu)

Adho Mukha Svanasana (Aşağı Bakan Köpek Duruşu)

Duruştan postüre geçiş, soluma veya nefes verme ile kolaylaştırılır. Sıralamada ilerlerken nefesinizi yakından izleyin. Nefesiniz yorulursa veya tamamen kesilirse, hızınızı yavaşlatın veya durun ve tamamen dinlenin. Ağzınızdan değil, daima burnunuzdan nefes alın: Burundan nefes alma, gelen havayı filtreler ve ısıtır ve nefesinizi yavaşlatır, böylece sekansa meditatif bir kalite kazandırır ve hiperventilasyon riskini azaltır…

Namaste

Keşfedilecek Daha Fazlası

Hanuman Olmak…

Her kimki içindeki Hanuman’ı bulmak ister , bu yazıyı onlara itaaf ediyorum..:) Hanuman, muhteşem hikayenin en büyüleyici karakteri olan Ramayana’nın büyük kahramanıdır. Bir maymun şeklinde

Devamını Oku »

Şimdi Bu Yolculuğa FitFlowYoga İle Başla…

Sadece üyelere özel Online Eğitim’e başla.. Etkinlikler  , eğitimler, özel fırsatlardan ilk senin haberin olsun..

09.04.2024
Fitflowyoga Teacher Training in TULUM
2023 Programs: 1th-13th November 1-13th December 2024 Programs 3-15th January 1-13th February 1-13th March 1-13th April 1-13th May 1-13th June 1-13th July 1-13th August 1-13th September 1-13th October 1-13th December Dive deep and completely immerse yourself into the study of yoga with our 13 day teaching training program. Program

Sana Özel hazırladığım ücretsiz eğitimlere katılmak için şimdi bu yolculuğa başla...