__Yoga Hocam ne diyordu sahi?
Yoga Hocaları olarak derslerde çoğu zaman Sankrit kelimeleri kullanırız. Özellikle asana uygulamaları esnasında veya nefesle ilgili kavramlarda sıkça bu terimlere başvururuz. Ancak bu kelimeler yogaya yeni başlayan biriyseniz ilk duyduğunuzda kulağınıza yabancı gelecek ve haliyle anlamayacaksınız. Bu herkesin başına gelen bir durum .Panik yok ? Yoga yapmaya devam ettikçe kulak olarak aşina olacağımız bu kelimeleri anlamlarıyla birlikte derslere katılmadan önce öğrenmek ilk başlarda yaşanılan kafa karışıklığını engellemek için güzel bir fikir . Bu yazıda sizler için genelde sıkça kullanılan Sankrit kelimeleri anlamlarıyla birlikte kısaca aktarmaya çalışacağım.. Umarım sizler için yararlı olur ?
1-Pranayama: praw-nah-yah-mah
Çevirisi: Nefes Kontrolü
Kökeni: Prana : nefese atıfta bulunur.
Yama: Birşeyleri kontrol etmek veya tutmak
Bu iki kelimeyi bir araya getirdiğinizde nefesinizi kontrol etmek anlamı çıkar. Burada nefes pratiği için daha derin bir anlam taşır. Eski yogiler nefes tekniklerini kullanarak enerjilerini kontrol manipüle ederlermiş. ‘Asana Pranayama Mudra Bandha ‘ kitabında nefes egzersizleri için; nefes teknikleri sadece daha çok oksijen almak değil aynı zamanda dış kaynakların enerjilerini kullanarak hayat kalitesini arttırmak da olmalıdır.’ denir.
Bir Yoga Sınıfından ne beklersiniz?
Bu terimler gözünüzü korkutmasın. Eğer batının dünyasında bir yoga sınıfına girerek yogaya başlıyorsanız yoga hocası size bu terimleri zaman içerisinde yoga dersleri esnasında öğretecektir .Belkide nefes tekniklerini açıklayacaktır. Örneğin: ‘ujjayi’ nefesi nefesin içe ve dışarıya burundan alınıp verilmesi ve bunu yaparken okyanus sesine benzer bir ses tınısının çıkartılmasıdır. Bu nefes tekniği nefesinizle yoga uygulamanızı uyumlanmasını sağlayacaktır.
2-Bandha : Bahn-dah
Çevirisi: Bir sıkma veya tutma hali, kilitler (kasları da kapsar.)
Kökeni : Bandhalar uygulamada çok önemli etkenlerdir. 4 tane bandha vardır. mula (pelvis bölgesinde), uddiyana ( karın ,gögüs kafesini de içine alır.) , jalandhara ( çene ve çeneye yakın göğüs bölgesin), maha bandha ( bütün bölgeleri birbirine bağlayan bandhadır.)
Bir Yoga sınıfında ne olabilir ?
Eğer öğretmeniniz size bandhaları tutmanız, aktif ediniz, hissedeniz gibi cümleleler sarfederse yapmanız gereken beş basit adım var:
.Burundan derin bir nefes alın.
.Nefesi burundan tamamen boşaltın.
-Pelvik taban kaslarınızı aktif hale getirin.
.Karnınıza doğru nefesi uzatın ve karın kaslarını aktifleştirin.
.Tam teneffüs ederken nefesi çenenizi göğüs kafesinizi doğru yaklaştırın.
.Tüm bunları ilk seferde başarıyla uygulayabileceksiniz diye bir durum yok. Zamana bırakın.
3-Mantra : mawn-truh
Çevirisi: kelimelerin veya hecelerin tekrarı
Kökeni: Vedalardaki ilk bilgilere göre , mantraların kişinin hayatını değiştirmek için manevi güçlere sahip olduğuna inanılmaktadır. Günümüzde mantralar yoga uygulaması içerisinde bir meditasyon çalışması gibi uygulayıcıyı mediatif bir hale sokan , odaklayan , zihin kontrol çalışmaları olarak uygulanmaktadır.
Bir Yoga sınıfında ne olabilir?
Yoga Eğitmeni derse bir mantrayla başlayabilir veya dersi bir mantrayla bitirebilir. Ya da pratiğin başında bir niyet belirlemek için de olabilir.
4-Asana : ah-sah-na
Çevirisi: poz
Kökeni: Asana kelimesi ilk olarak Bhagavad Gita’da ve Upanishadlarda oturma duruşları olarak meditasyona hazırlamak için kullanılmıştır. Bugün ise asanalar çok çeşitlidir. Çoğu asana ismini Hindu Tanrılardan, dinsel figürlerden ,hayvanlardan veya mitolojik kahramanlardan alır.
Bir Yoga Sınıfında Ne olabilir?
Yoga Eğitmeni derste asana kelimesiyle birlikte poz kelimesini kullanabilir. Asanalarında ayrıca kendi Sankritçe isimleri kullanılabilir. Yoga yaptıkça kulak aşinalığı olacaktır.
5-Vinyasa : vin-yah-sah
Çevirisi: Özel bir şekilde asanaları düzenlemek
Kökeni: Vinyasa batıda en popüler yoga stili haline geldi. Pozların belli bir sıraya göre dizilmesinden meydana gelir.
Bir Yoga Sınıfında Ne Olabilir?
Yoga Eğitmenin sınıfında kendi hizan ve nefesinle bir güneşe selam serisini yapmanı isteyebilir.
6-NAMASTE:nah-mah-stay
Çevirisi: Benim ruhum senin ruhunu selamlar.
Kökeni: Hint Kökenli bir selam kelimesidir. Hindular bu kelimeyi başlarını hafifçe öne eğerek merhaba anlamında da kullanır veya bir konuşmayı sona erdirmek için de kullanılabilir. Namaste kelimesi bir yoga ve ruhsal uygulama olarak ruhları onurlandırmak ve selamlamak için kullanılır.
Bir Yoga Sıfında ne olabilir ?
Yoga Eğitmeni dersi sonlandırırken öğrencilerine bu kelimeyi kullanabilir. Elerle göğüs kafesi önünde birleştirilerek hareket eklenir. Baş parmaklar hafifçe göğüs kafesine değdirilir, avuçlar ve parmaklar birleştirilir.(Görseldeki gibi ) Öğrenciler de cevaben tekrar ‘namaste’ diyerek öğretmene saygı ve şükranlarını iletmiş olurlar.
7-OM : AUM -aah -ooh-mmm
Çevirisi: Neredeyse herşey anlamına gelir. Bazen çevirilerde yeri, gökleri bazen yeraltını temsil eder. Bazı anlamlarına göre bilinç durumunu temsil eder.
Kökeni: Tüm mantraların en güçlüsüdür. Om hecesi, felsefi veda metinleri olan Upanishadların birçoğunda ele alınır; bunlardan Mandukya tümüyle bir heceye ayrılmıştır. Yoga uygulamalarında da kullanılan Om sözlü meditasyon teknikleriyle ilişkilidir. Puranalarda (Eski Bilge) ise mezhepçi amaçlarla kullanılır; Şivacıların Om’u linga’nın simgesi olarak yorumlamasına karşılık, Vişnucular bu üç sesi Tanrı Vişnu, karısı Şri ve ibadet edenden oluşan üçleme biçiminde tanımlar.
.
Bir Yoga Sınıfında Ne Olabilir?
Çoğu Yoga Hocası dersinin başında veya sonunda om u seslendirir. Öğrencileri katılmaya davet eder. Kendinizi bu sese uyumlayacak şekilde katılabilirsiniz. Aynı zamanda enerjinizi sese dönüştürmüş olursunuz ve bu boğaz çakrası için de çok faydalıdır.
Namaste..